Despre festival


RO-IFF
este organizat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi este singurul festival ce se concentrează pe producțiile de film din regiunea Mării Negre, precum şi singurul ce acordă un interes special femeilor regizor.
Dar cel mai important lucru legat de RO-IFF este însăşi existenţa sa, în ciuda sumei derizorii, din ce în ce mai redusă, pe care CA al Centrului Național al Cinematografiei o aprobă pentru realizarea sa şi, astfel, pentru promovarea culturii cinematografice dar şi a imaginii României în lume. Din acelaşi motiv, iubitorii de film nu mai pot avea acces liber la Festival, aşa cum a fost la ediţiile anterioare, şi nici nu mai putem prezenta la fel de multe filme.
Chiar şi în aceste condiţii, RO-IFF se bucură de recunoa ştere internațională, iar asta ne-a ajutat ca, şi, în acest an, să ne bucurăm de prezenţe notabile ale cinematografiei mondiale, filme şi regizori premiaţi cu Oscar.
Anul acesta, vom încerca să facem un festival mai vizibil, mai viu, chiar dacă, din motive financiare, va fi unul mai restrâns.


NU ÎNGROPAŢI CULTURA!


Romania International Film Festival (Ro-IFF)
este organizat de Fundaţia Artis. Înfiinţat în 2005, este singurul festival internaţional de film care s-a adresat încă de la început producţiilor ţărilor din bazinul Mării Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania).
Organizat iniţial ca un festival ce s-a adresat doar acestor producţii, datorită creşterii sale, în anul 2009 am adăugat încă o secţiune competitivă adresată Femeii regizor/”Femeia în cinema”. Tot în 2009 ne-am ales numele Ro-IFF, nume care ne reprezintă cel mai bine.

Festivalul a crescut an de an şi a devenit vizibil în străinătate datorită conceptului deosebit, a calităţii filmelor prezentate, precum şi a evenimentelor incluse în programul oficial. Începând din anul 2007, fiecare ediţie s-a bucurat de Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Ediţia din 2009, organizată la Arad, s-a bucurat de cea mai mare vizibilitatea în presa din străinătate. De asemenea, a fost ediţia cu cel mai mare număr de filme şi cei mai mulţi invitaţi. Au fost prezentate aproape 70 de filme şi au participat circa 60 de invitaţi. Emir Kusturica împreună cu trupa sa, No Smoking Orchestra, a susţinut un concert în deschidere şi a primit din partea festivalului un Premiu de Excelenţă. Închiderea a fost marcată de prezenţa la Arad a actorului câştigător devOscar, Kevin Costner. Împreună cu trupa sa, Modern West Kevin, el a susţinut la Arad primul cocert din turneul european pe care l-a avut în 2009. Emy Drăgoi a susţinut un concert interesant, artistul alegând ca ilustratie pentru acest spectacol imagini din filmele lui Charlie Chaplin. Gala a avut-o pe scenă pe Cornelia Tihon, care a interpretat la instrumente tradiţionale româneşti muzică din ţările din care au provenit filmele câştigătoare.

Editia din 2010 a avut peste 100 de filme si circa 60 de invitaţi din afara ţării. Au participat regizori, actori, producatori si directori ai altor festivaluri internationale. A fost o editie spectaculoasa si prin evenimentele colaterale: concertele Abba Generation si Nicola Piovanni, dar si atelierul Eurimages.

În continuare, Ro-IFF îşi propune promovarea artei cinematografice, promovarea producţiilor din bazinul Mării Negre, precum şi a Femeii regizor. Credem că apariţia doamnelor în această meserie au adus o mai mare sensibilitate celei de-a şaptea artă. Ro-IFF va prezenta anual unele din cele mai importante filme ale momentului. Dar, în primul rând Ro-IFF este un festival al filmelor pentru public. Filmele din selecţie, fie ele în competiţie sau nu, vă vor atrage spre sala de cinema!

Fundaţia Artis a fost fondată în 1998 şi are ca obiective principale susţinerea şi promovarea culturii, a tinerilor care activează în domeniul culturii, inclusiv a tinerilor cineaşti, distribuirea şi promovarea valorilor cinematografiei europene, precum şi a celor din zona Mării Negre, zonă cu o mare diversitate culturală şi cu un mare potenţial cultural.