Comunicate

Trofeul Ro-IFF 2013 pleacă în Turcia

Ultima zi a festivalului aduce premiera mondială a unui lungmetraj de animaţie românesc

Bucureşti, 6 octombrie – Votul publicului a decis palmaresul celei de-a noua ediţii a Romania International Film Festival (Ro-IFF). Trofeul Ro-IFF ajunge la o coproducţie turco-franco-germană semnată de Pelin Esmer. TURN DE VEGHE (GOZETLEME KULESI / WATCHTOWER, 2012), film care va redifuzat la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) în această seară, de la ora 21:30, este o dramă scrisă şi regizată de Pelin Esmer (cineastă din Istanbul care a mai fost prezentă în competiţia Ro-IFF 2011 cu primul ei lungmetraj, DE LA 10 CĂTRE 11 / 11’E 10 KALA / 10 TO 11), cu Olgun Simsek (Nihat) şi Nilay Erdonmez (Seher) în rolurile principale.

Un bărbat şi o femeie caută să se refugieze de restul lumii: Nihat la un retras turn de supraveghere din pădure, Seher în camera sa la o staţie de autobuz dintr-o zonă rurală. Ascunzându-se de alţii şi ducându-şi singuri bătăliile cu conştiinţa, sunt prinşi unul de către celălalt. În momentul în care vieţile lor se ciocnesc, cei doi vor trebui să-şi ducă bătăliile fiecare sub ochii celuilalt.

Citeşte mai mult: Trofeul Ro-IFF 2013 pleacă în Turcia

   

Cel mai nou film al lui Agnès Jaoui, în competiţia „Woman in Cinema” la Ro-IFF

Ne apropiem de mijlocul festivalului

Bucureşti, 2 octombrie – Astăzi (miercuri, 2 octombrie), de la ora 18:00, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21), în cadrul competiţiei Woman in Cinema a celei de-a noua ediţii Romania International Film Festival (Ro-IFF), va fi prezentat cel mai recent film al cunoscutei actriţe, scenariste şi regizoare franceze Agnès Jaoui (O CHESTIUNE DE GUST / LE GOUT DES AUTRES, PRIVEŞTE-MĂ! / COMME UNE IMAGE, ŞOAPTELE PLOII / PARLEZ-MOI DE LA PLUIE).

Filmul SUB CURCUBEU (AU BOUT DU CONTE / UNDER THE RAINBOW), de şi cu Agnès Jaoui, a avut premiera în Franţa în martie 2013, iar luna aceasta va fi prezentat în premieră şi în SUA, la festivalurile internaţionale de la Hamptons şi Chicago. Scenariul este scris, ca şi cele ale primelor trei filme semnate de Agnès Jaoui, de către regizoare împreună cu partenerul ei de viaţă, Jean-Pierre Bacri, care interpretează şi el un rol important.

Citeşte mai mult: Cel mai nou film al lui Agnès Jaoui, în competiţia „Woman in Cinema” la Ro-IFF

   

Astăzi se deschide a noua ediţie Ro-IFF

Scurtmetrajele şi programul Alternative

Bucureşti, 30 septembrie – Astăzi (luni, 30 septembrie) începe a noua ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), sub sloganul „Festival de film cu guget mic şi filme mari”. Evenimentul anual dedicat cinefililor are loc până duminică, 6 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21). În fiecare zi a festivalului, spectatorii pot participa la o tombolă cu premii atractive, folosindu-se de biletele lor de intrare (tarif unic: 5 lei). Asta pentru că la Ro-IFF întotdeauna te uiţi şi câştigi.

Filmul de deschidere, prezentat în această seară de la ora 20:00, în cadrul secţiunii Panorama, este Minunea de la Berna (Das Wunder von Bern / The Miracle of Bern), cel mai mare succes al cinematografiei germane din anul 2003, semnat de cunoscutul regizor german Sönke Wortmann.

Citeşte mai mult: Astăzi se deschide a noua ediţie Ro-IFF

   

Mâine începe Ro-IFF 2013

Secţiunile 2x3 şi Focus

Bucureşti, 29 septembrie – A noua ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF) se deschide, sub sloganul „Festival de film cu buget mic şi filme mari”, luni, 30 septembrie, şi se desfăşoară până duminică, 6 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21).

Anul acesta, tradiţionala secţiune 2x3 este dedicată unei cineaste germane (Caroline Link) şi unui cineast român (Adrian Popovici).

Citeşte mai mult: Mâine începe Ro-IFF 2013

   

Filme multipremiate şi în premieră, în secţiunea Panorama la Ro-IFF 2013

Bucureşti, 28 septembrie – A noua ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF) se desfăşoară, sub sloganul „Festival de film cu guget mic şi filme mari”, de luni, 30 septembrie, şi până duminică, 6 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21). Anul acesta, pe lângă filmul ce va deschide festivalul (MINUNEA DE LA BERNA / DAS WUNDER VON BERN / THE MIRACLE OF BERN al cunoscutului cineast german Sönke Wortmann – luni, 30 septembrie, de la ora 20:00), secţiunea Panorama, dedicată unor filme recente importante, mai cuprinde cinci producţii cinematografice atractive.

Prezentat în premieră absolută, CERNOZAURII (CHERNOSAURUS) de Radu Dinulescu este unul dintre foarte puţinele lungmetraje de animaţie realizate după 1989 în România. Subiectul filmului este science-fiction, dar cu evidente trimiteri la realitate.

Citeşte mai mult: Filme multipremiate şi în premieră, în secţiunea Panorama la Ro-IFF 2013

   

Competiţiile CineBlackSea şi Woman in Cinema ale Ro-IFF 2013

Palmaresul, decis de public

Bucureşti, 27 septembrie – A noua ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), „Festival de film cu guget mic şi filme mari”, are loc între 30 septembrie şi 6 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române. Pentru fiecare din cele două competiţii tradiţionale ale festivalului, CineBlackSea şi Woman in Cinema, au fost selecţionate câte patru filme remarcabile din ultimii ani, majoritatea distinse în festivaluri internaţionale importante şi prezentate în premieră românească. La Ro-IFF, aceste opt titluri vor concura pentru premiul Cel mai bun regizor al fiecărei secţiuni şi pentru Trofeul Ro-IFF. Anul acesta, în premieră, cele trei premii vor fi decise de căte publicul festivalului.

Citeşte mai mult: Competiţiile CineBlackSea şi Woman in Cinema ale Ro-IFF 2013

   

A noua ediţie Ro-IFF se apropie de start

Minune, speranţă, prietenie şi fair-play

Bucureşti, 26 septembrie – Pe 30 septembrie, de la ora 20:00, în sala Cinematecii Union (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) se deschide ediţia a noua a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor filmelor care nu sunt în general distribuite în circuitul multiplexurilor. Ro-IFF, care se încheie pe 6 octombrie, poartă provocatorul slogan „Festival de film cu buget mic şi filme mari”. Anul acesta, toate filmele din programul Ro-IFF vor fi proiectate la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române. Chiar dacă bugetul festivalului este substanţial redus faţă de ediţiile sale anterioare, Ro-IFF 2013 este dedicat prieteniei, speranţei şi fair-play-ului.

Citeşte mai mult: A noua ediţie Ro-IFF se apropie de start