Regulament

1. Despre festival
Romania International Film Festival (Ro-IFF), fost Bucharest International Film Festival (BIFF) a fost înfiinţat în 2005 şi este singurul festival internaţional de film care s-a adresat încă de la început producţiilor ţărilor din bazinul Mării Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania). Organizat iniţial ca un festival ce a inclus doar aceste producţii, datorită dezvoltării sale, în anul 2009, a fost inclusă încă o secţiune competitivă adresată Femeii regizor / ”Femeia în cinema”.
 
2. Obiective

  •  promovarea filmului european, mai ales al celui realizat în ţările Europei de Est aparţinând bazinului Mării Negre ;
  •  promovarea cineaştilor est europeni, inclusiv a noilor medii filmice, precum şi a noilor forme de exprimare din acest domeniu ;
  •  promovarea filmului românesc;
  •  promovarea femeii regizor;
  •  promovarea filmului underground ;
  •  promovarea multiculturalităţii, a creativităţii, a inovaţiei precum şi a dialogului dintre profesionişti în dorinţa de a facilita noi proiecte de co-producţie dar şi de a se crea relaţii inter-profesionale între participanţi;

 
3. Regulament

  •  Membrii juriilor vor fi personalităţi recunoscute din domeniul cinematografiei
  •  Filmele vor fi prezentate pe 35 mm sau DCP; în mod excepţional conducerea Festivalului poate accepta alte formate şi doar în anumite cazuri
  •  Filmele vor fi trimise în limba originală cu subtitrare în limba engleză sau franceză, iar Festivalul va solicita lista dialogurilor în vederea realizării traducerii in limba română.
  •  Data limită de înscriere este 1 august a fiecarui an în care Festivalul se organizează. Filmele selecţionate, împreună cu toate informaţiile şi materialele solicitate, trebuie să ajungă cel mai târziu în data de 15 septembrie. Cel care trimite filmul va informa festivalul despre toate detaliile de trimitere, precum şi adresa la care Festivalul va restitui filmul. DVD-urile filmelor primite spre vizionare nu vor fi returnate.
  •  Asigurările, precum şi taxele vamale din ţările respective vor fi suportate de către producătorii filmelor sau ai oficialităţilor din ţările respective.
  •  Festivalul răspunde doar pentru depozitarea şi asigurarea copiilor pe perioada festivalului; în caz de distrugere a unui print pe 35 mm, Festivalul va plăti doar contravaloarea parţială sau totală a copiei, la preţul de laborator din Romania.
  •  Festivalul este îndreptăţit să utilizeze materialele de reclamă primite pentru tv şi presă. Toate printurile vor fi returnate în primele 2 săptămâni de după festival.
  •  Regizorii şi/sau producătorii și/sau actorii, ai căror filme au fost selecţionate pentru competiţie vor fi invitaţi să participe la festival , pe perioada festivalului.
  •  În situaţia în care informaţiile şi materialele solicitate în legătură cu filmele selecţionate nu ajung la data solicitată, directorul festivalului își rezervă dreptul de a elimina din competiţie filmul respectiv;
  •  Festivalul acceptă în competiţie filme de lung metraj, documentare şi scurt metraje care au fost finalizate nu mai devreme decât 1 ianuarie anul precedent festivalului şi, care, nu au fost distribuite comercial în România; filmele de lung metraj trebuie să aibe o durata de peste 60 min; documentarele pot avea o durata mai mare de 30 de minute, iar scurt metrajele pot avea durata maximă de 30 de minute
  •  În cazuri excepţionale, la secţiunea “Femeia în cinema”, sau în cazul unor ţări din bazinul Mării Negre care au o producţie cinematografică scăzută, precum și în secţiunea underground, Festivalul poate acepta filme produse cu max. doi ani înaintea organizării festivalului
  •  Filmele vor fi proiectate de 3 ori, conform regulilor FIAPF
  •  Proiecţiile pot avea loc și în oraşe diferite, dacă conducerea Festivalului ia această decizie.
  •  Festivalul poate avea loc, în fiecare an, în alt oraş al României, dacă conducerea Festivalului ia această decizie.

 
4. Program

Programul din Selecţia oficială va fi structurat, în funcţie de bugetul anual, astfel :

a. CineBlackSea : competiţia se adresează filmelor de lung metraj ficţiune, realizate de ţările din regiunea Mării Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania)
b. Femeia în Cinema - secţiune competitivă internaţională adresată filmelor de lung metraj ficţiun regizate de femei;
c. Underground - secţiune necompetitiva adresată filmelor care nu acceptă limite, cenzură şi întotdeauna sunt inovatoare adică experimentale, alternative şi independente
d. Focus- secţiune necompetitivă, dedicată cinematografiei unei ţări sau unei personalităţi din industria cinematografică - regizor, actor, actriţă, director de imagine - dintr-o ţară europeană sau non-europeană.
e. Panorama – secţiune necompetitivă, adresată filmelor momentului
f. "2 x 3" – secţiune necompetitivă, adresată, în fiecare an, unui bărbat regizor şi unei femei regizor ; vor fii prezentate câte 3 filme

În fiecare an poate fi invitată o personalitate din industria cinematografică care activează şi în industria muzicală.

 
5. Juriu si Premii

Festivalul va avea un juriu :

Juriul va fi format din 5 membri si va acorda urmatoarele premii :

- TROFEUL FESTIVALULUI
- CEA MAI BUNA REGIE CineBlackSea
- CEA MAI BUNA REGIE Woman in cinema
- CEA MAI BUNA INTERPRETARE (actor sau actriţă, indiferent de secţiune)

Premiile se vor acorda si in bani.

În situația în care Festivalul este subfinanțat, conducerea Festivalului poate modifica structura premiilor, sumele și implicit structura juriului.

 
6. Obligaţii asupra selecţiei
Conducerea Festivalului va decide ordinea screening-urilor filmelor, precum şi datele acestora. Nici un film selecţionat nu poate fi retras din programul oficial.
 
7. Acordul asupra regulilor
Toţi participanţii acceptă aceste reguli odată cu înregistrarea filmelor în competiţie. În caz de ambiguitate în interpretarea lor , ultimul cuvânt îl are Conducerea Festivalului.
 
8. UNDERGROUND
Data limită : 1 iulie înainte de începerea festivalului

În mod normal vor fi selecţionate doar filmele realizate cu 2 ani înainte de anul organizării festivalului (scurt metraje, documentare, ficţiune şi animaţie).

Ce înseamnă „underground”?
E uşor pentru realizatorii filmelor să decidă dacă filmele lor sunt “underground” sau nu. Dar ca să vă dăm o idee despre ce căutăm sau nu, noi credem că filmele underground nu fac compromisuri . Filmele underground nu acceptă limite, cenzură şi întotdeauna sunt inovatoare. Obiectivul nostru este să promovăm aceste filme care rup orice barieră şi care sunt provocatoare. Experimentale, alternative, independente ... „underground”.

Vrem să aducem în faţa publicului filme care nu pot fi vizionate altfel, filme care nu sunt prezente în festivalurile clasice, chiar dacă nici un gen nu ar trebui exclus.Scopul nostru este ca împreună să amintim publicului că cinema-ul underground, există.
 
9. Diverse
Cum să trimiţi filmul?

Trimiteţi un dvd comitetului de selecţie (format din două persoane) în vederea selecţiei. Formatul acceptat este PAL/SECAM și nu NTSC. Pe fiecare dvd trebuie trecut numele filmului. Datele de identificare trebuie trecute atât pe copertă cât şi pe dvd. Vă rugăm să folosiţi coperţi de plastic. Nu uitaţi să treceţi În scop cultural – nu are valoare comercială. Filmele trimise în procedura de pre-selecţie (dvd-uri) nu vor fi restituite., chiar dacă filmul a fost selecţionat sau nu.

Fiecare film trebuie însoţit de:
- formularul de înscriere, completat (se acceptă şi pe fax sau scanat pe mail), pentru fiecare film trimis
- articole de presă (absenţa lor nu influenţează selecţia)

Formate acceptate pentru difuzare – se acceptă NTSC doar pentru MiniDV şi/sau DVCam
- DVCam
- Mini DV
- DVD


Explicaţii în legătură cu categoria filmului trimis
Multe filme pot fi incluse la mai multe categorii, dar este important să bifaţi doar o categorie pentru filmul pe care îl veţi trimite. Vă rugăm să luaţi în considerare cele de mai jos:

- Dacă este documentar sau animaţie, bifaţi doar una dintre categorii. Dacă nu e documentar şi nici animaţie, şi are poveste, bifaţi ficţiune lung metraj (pentru filme cu o durată mai mare de 60 de minute), sau ficţiune scurt metraj (pentru filme cu durată mai mică de 60 de minute)
- Pentru a respecta obiectivele noastre, „experimental” înseamnă non-ficţiune şi non-documentar. Dacă nu este documentar şi nu are poveste (nu e ficţiune), bifaţi experimental
- Dacă credeţi că filmul trimis este şi experimental, dai şi de animaţie vă recomandăm să bifaţi animaţie
- Dacă nu urmaţi sfaturile noastre Festivalul va re-clasifica categoria filmului după acest regulament

Taxă de înscriere – nu există

Trimiterea filmelor selecționate
Costurile de trimitere la/de la Festival pentru filmele selecționate în format 35 mm sunt suportate de către Festival. Excepție fac filmele care vin de la un alt festival și pleacă către altul. În acest caz cheltuiala va fi împărțită între festivaluri. Toate filmele trebuie trimise, împreună cu materialele solicitate în formularul de înscriere, pe următoarea adresă:

Procedura Festivalului în legătură cu transportul filmelor pe alte suporturi decât 35 mm

Filmele în format miniDV, DVCam, Beta SP sunt trimise către Festival pe cheltuiala dvs şi vă vor fi restituite pe cheltuiala Festivalului. Filmele pe suport dvd nu vor fi înapoiate.

Trimiterea filmelor nu înseamnă includerea acestora în program. Cu toate acestea fiecare film va fi vizionat cu mare atenţie. Dacă filmul dvs. este ales, veţi fi notificat în luna august.

Pentru mai multe informaţii
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza