Despre festival

Romania International Film Festival (Ro-IFF) este singurul festival internaţional de film care s-a adresat încă de la început producţiilor ţărilor din bazinul Mării Negre (Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Turcia, Grecia si Romania). Organizat iniţial ca un festival ce s-a adresat doar acestor producţii, datorită creşterii sale, în anul 2009 am adăugat încă o secţiune competitivă adresată Femeii regizor/”Femeia în cinema”. Tot în 2009 ne-am ales numele Ro-IFF, nume care ne reprezintă cel mai bine.

Festivalul a crescut an de an şi a devenit vizibil în străinătate datorită conceptului deosebit, a calităţii filmelor prezentate, precum şi a evenimentelor incluse în programul oficial.

Timp de opt ediţii Festivalul s-a bucurat de Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

De-a lungul celor 10 ediţii, Festivalul s-a putut mândri cu prezenţa a numeroase personalităţi de marcă ale cinematografiei internaţionale, precum şi a filmelor de excepţie prezentate în sălile de cinematograf.

În 2005 am plecat la drum cu secţiunea dedicată doar producţiilor din regiuna Mării Negre. Am prezentat 12 filme în Constanţa .

În 2006, 2007 şi 2008 ne-aam mutat la Bucureşti. În fiecare an numărul de filme a crescut. În fiecare ani numărul invitaţiilor a crescut. În fiecare an am adăgat câte o secţiune.

Ediţia din 2009, organizată la Arad, s-a bucurat de cea mai mare vizibilitatea în presa din străinătate. De asemenea, a fost ediţia cu cel mai mare număr de filme şi cei mai mulţi invitaţi. Au fost prezentate cca 70 de filme şi au participat cca 60 de invitaţi.

A fost o ediţie spectaculoasă şi prin evenimentele care au avut loc. Astfel, Emir Kusturica împreună cu trupa sa No smoking, a ţinut un concert de deschidere şi a primit din partea festivalului un Premiu de excelenţă. Închiderea a fost marcată de prezenţa la Arad a actorului câştigător al unui Oscar, Kevin Costner. Împreună cu trupa sa Modern West Kevin a susţinut un concert, primul din turneul European pe care l-a avut în 2009. Ne-a încântat cu o muzică frmoasă şi caldă. Emy Drăgoi a susţinut un program deosebit de interesant Muzică life pe imagini din filme mut, artistul alegând pentru acest spectacol, filme cu Charlie Chaplin. Gala a avut-o pe scenă pe Cornelia Tihon. Ea a interpretat la instrumente tradiţionale româneşti, muzică tradiţională din ţările din care au provenit filmele câştigătoare.

Cu peste 80 de filme şi mai mult de 60 de invitaţi, cu o excepţională închidere de festival (concert Nicola Piovani), cu participarea Prreşedintelui Eurimages, ediţia din 2010 a încununat ani de zile de muncă dedicaţi cinema-ului.

2011 a adus în faţa publicului cinefil pentru 70 de filme dar şi invitaţi de seamă. Printre ei Julie Taymor şi Elliot Goldenthal. În secţiunea “2x3” am prezentat Frida, Across the Univers şi The Tempest, în premieră naţională.
Ediţia din 2012 a adus peste 75 de filme, iar în 2013 am prezentat peste 77 filme.

În 2014 am sărbătorit zece ani în Vama Veche, pe malul Mării Negre acolo unde am început acest proiect. Şi pentru că ne-am simţit foarte bine, vă dăm întânire şi în acest an, în Vama Veche la Amfiteatru – La Pescărie.
În continuare, Ro-IFF îşi propune promovarea artei cinematografice, promovarea producţiilor din bazinul Mării Negre, precum şi a Femeii regizor. Credem că apariţia doamnelor în această meserie au adus o mai mare sensibilitate celei de-a şaptea artă. Ro-IFF va prezenta anual unele din cele mai importante filme ale momentului. Dar, în primul rând Ro-IFF este un festival al filmelor pentru public.

RO-IFF devine un eveniment ce nu mai poate fi contestat şi, mai ales, ignorat.